Blogi

Maalausalalla kilpaillaan alle tes-hintojen

Olen erittäin iloinen tullessani valituksi taas Helsingin maalareiden puheenjohtajaksi. Virtaa riittää tekemiseen ja hyvä niin, koska tekemistä kyllä riittää. Helsingin maalareissa on onneksi paljon edunvalvojia, noin 1700, ja hallitus koostuu pääosin pääkaupunkiseudun  maalausyritysten luottamushenkilöistä ja työsuojeluvaltuutetuista, joten meillä on riittävästi hihapareja tekemässä edunvalvontatyötä. Kun joka puolella kenttää on edunvalvoja, niin Lisää >

Veronumero on järeä työkalu

Rakennusalan harmaan talouden torjuntaan saatu työkalu, veronumero, on näyttänyt voimansa. Laki tuli voimaan maaliskuun 2013 alusta.

Seuraavat luvut kertovat karun totuuden ulkomaisen pimeän työvoiman käytöstä rakennustyömailla:

  • ennen lain voimaantuloa verottajan rekisterissä oli noin 300 ulkomaalaista työntekijää
  • lain voimaantulon jälkeen eli noin kolmessa kuukaudessa verottajan rekisterissä oli noin 50 000 ulkomaalaista rakennustyöläistä.

Seuraava merkittävä lainmuutos Lisää >

Edunvalvonta vahvemmaksi

Ay-liikkeestä on saatava liukkaampi ja ketterämpi toimija. Sen on vastattava tämän päivän työelämää, jossa muutokset tapahtuvat nopeasti. Siihen kyytiin on ay-liikkeen ehdittävä, mielellään olemalla askeleen edellä.

Ay-liikkeen ydintehtävä on jäsenten edunvalvonta. Siitä näkökulmasta on kaiken toiminnan lähdettävä.

Itse olen aktiivisesti mukana sekä Rakennusliiton että SAK:n toimintatapojen  uudistamisessa. Järjestöjen kaikkia rakenteita on katsottava Lisää >

Miksi ilmainen raha ei kelpaa Helsingille?

Vuoden 2011 lukuvertailuja:

  • harmaa talous niisti Suomen valtiolta 3 miljardia euroa, rakennusalan osuus oli 571 miljoonaa euroa.
  • Helsingin budjetti oli 4,4 miljardia euroa, ylijäämä oli 280 miljoonaa euroa.

Pelkästään rakennusalan veromenetykset olivat noin kaksinkertaiset Helsingin ylijäämään verrattuna. Jos katselee Suomen karttaa rakentamisen näkökulmasta, niin selvästi eniten rakennetaan Etelä-Suomeen, lähinnä pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin.

Voisin veikata, Lisää >

Arvomaailmani mukainen Helsinki

Minusta on tärkeää, että kunta tuottaa palvelunsa itse. Silloin esimerkiksi vanhuksia kohdellaan arvokkaasti ja hoito on laadukasta. Kunnan omistamissa palveluissa päätösvalta on meillä kuntalaisilla ja meidän valitsemilla edustajilla. Kunta on myös turvallinen työnantaja.

Mielestäni ihmiset voivat paremmin ja ovat onnellisempia, kun asuinympäristö on turvallinen. Alueen lapset leikkivät leikkipuistossa ja potkivat palloa Lisää >

Valtio ja kunnat yhtä onnettomia rakennusvalvonnassa

Helsingin kaupunki jo tiedetäänkin rakennushankkeissaan surkuhupaiseksi puuhastelijaksi. Sieltä täältä julkisuuteen tipahtelee tietoa laiminlyönneistä ja rikkeistä. Valtion touhu on samaa onnetonta luokkaa.

Valtiovarainministeriön tiloja remontoidaan Kruunuhaassa. Mahtaa tulla melko ankeat tilat maalaustöiden osalta, koska kohteessa työskentelee vain avustavista maalaustöistä suoriutuvia maalareita. Ainakaan ammattimaalarin palkkaa ei heille makseta. Valtiovarainministeriön tiloissa työskentelevät maalarit on Lisää >

Suomalainen laatu takaisin rakennuksille!

Olen asettunut ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin vasemmiston listalle sitoutumattomana ehdokkaana. Minulla olisi harmaaseen talouteen ja rakennusvirheiden korjauskustannuksiin hukkaan heitetyille verorahoillemme käyttöä.

Ohjaisin ne vanhustenhoitoon, vammaisille, pienille lapsille, koululaisille ja julkisin palveluihin.

Rakennusvirheiden korjaaminen on melko kallista lystiä ja esimerkiksi harmaan talouden veromenetykset ovat myös melkoisia. Ilmaista rahaa olisi siis jaossa.

Jos Helsinki toimisi vastuullisena rakennuttajana, Lisää >

Rakennustyömaiden valvontavastuuta pakoillaan

Viime aikoina julkisuudessa olleet rakennustyömaat, Hitas-asuntokohde Jätkäsaaressa ja Länsimetro Oy, ovat tavanomaisia esimerkkejä siitä miten valvontavastuusta yritetään luistaa.

Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston virastopäällikön Lauri Jääskeläisen mukaan (HS Mielipide 23.8.) kohteen rakennuttajalla on vastuu esimerkiksi työmaan kosteussuojauksesta. Näin se varmasti lakipykälien mukaan meneekin.

Helsingin kaupungilla on kuitenkin eettiset periaatteet, jossa se mainostaa itseään eturivin Lisää >

Häpeän päivä Pintaurakoitsijat r.y.:lle

Rakennusalalla ulkomaisen työvoiman törkeä hyväksikäyttö on erittäin järjestelmällistä. Suuret yritykset käyttävät ulkomaisen työvoiman alipalkkausta kilpailuvalttina.

Kuten MOT-ohjelmassa nähtiin, ulkomaisen työvoiman törkeään hyväksikäyttöön syyllistyy Suomen suurin asuntokohteiden maalausurakoitsija. Eikö tässä tapauksessa täyty jo kiskonnan tapainen työsyrjintä ja suoranainen ihmiskauppa?

Kyseinen yritys on Pintaurakoitsijat r.y.:n jäsenliike. On erittäin häpeällistä, että oma pesä on paskaisin. Lisää >

Työperäisten maahanmuuttajien asemaa on parannettava

Työperäisten maahanmuuttajien asema on Suomessa siinä tapauksessa erittäin heikko, jos heidän työnantajakseen osuu häikäilemätön ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttäjä.

Kun nämä ihmiset avaavat Suomi-nimisen oven, ainoa suomalainen kontakti voi huonossa tapauksessa olla vain tämä työnantaja, joka asemaansa hyväksi käyttäen alistaa työntekijät pelolla ja uhkailuilla valtaansa.

Työperäiset maahanmuuttajat ovat täysin riippuvaisia työnantajastaan. Asunnot ovat  työnantajan Lisää >