Olen täysin samaa mieltä Juhani Pirisen kanssa siitä, että järjetön kiire leimaa suomalaista rakentamista. Ihmettelen  sen sijaan suuresti Juhani Pirisen kantaa, että kunnallisveroja pitäisi nostaa homeremonttien vuoksi. Miksi minun, veronmaksajan, pitäisi maksaa nämä rakennusvirheet?

Minun mielestäni oikeudenmukaisempaa olisi laittaa vastuuseen ne, joille rakentamisessa vastuu kuuluukin. Ensimmäiseksi rakennuttaja, joka vastuulla on työmaan valvonta ja toiseksi pääurakoitsija, joka vastaa työstä, että se tulee tehtyä hyvää rakennustapaa käyttäen.

Voin sanoa 20 vuoden kokemuksella, että tänä päivänä työmailla ei juuri valvontaa ole. Valvoja käy vaihtelevasti, allekirjoittelee papereita, joissa hyväksyy erinäisiä työvaiheita edes että on ollut paikanpäällä katsomassa eli valvomassa, onko työ tehty oikein. Teen pääsääntöisesti vuosiremontteja ja eteeni tulee koko ajan tapauksia, joissa valvonta on pettänyt. Esimerkiksi, lämpökuvaukset on tehty ja tarkastuspöytäkirjassa on valvojan allekirjoitus, jossa työ katsotaan tehdyksi. Kuitenkin on kokonaisia rivitaloyhtiöitä, joissa on lyöty vain listat päälle ja eristys on jäänyt tekemättä. Itse rakenteista puhumattakaan.

Toinen asia, josta rakennusvirheet syntyvät on harmaa talous. Pääurakoitsijat käyttävät häikäilemättömästi kehnoa tilaajavastuulakia hyväkseen. Urakat pilkotaan ja siitä tehdään loputon ketju. Pääurakoitsija vastaa vain ketjun ensimmäisestä lenkistä. Lopusta ketjutuksesta ei ole vastuussa kukaan. Mielestäni joku kello pitäisi kilahtaa, jos hinta on 30% halvempi kuin muiden, vaikka kuinka olisi paperit kunnossa. Näen omin silmin aivan ammattitaidotonta väkeä tekemässä vastuullisia töitä. Vesivuodot ovat arkipäivää samoin ilmastoinneissa esiin tulevat puutteet. Palokatkoja puuttuu.

Jos harmaa talous kitkettäisiin pois, rakennuksilla urakoisivat rehelliset yrittäjät ja ammattitaitoset työntekijät. Vielä kun valvonnan hoitaisi ulkopuolinen taho, niin voisimme alkaa puhumaan jälleen suomalaisesta rakennuslaadusta, joka oli kerran maailman huippuluokkaa.

Kommentti Helsingin Sanomien Juhani Pirisen haastatteluun HS 3.11.