Erään ison yrityksen ulkomaalaisten työntekijöiden kertomusten mukaan heidän tietämättömyyttään on käytetty häikäilemättömästi hyväksi. Melkoinen kilpailuetu syntyy kun ottaa seuraavanlaiset keinot käyttöön:

  • työntekijät maksavat työluvat (400e) itse
  • asuntonsa ”vuokran” he maksavat työpanoksena eli ma-pe 2h ylitöinä ja lauantaina 8h, kaikki ilman ylityökorvauksia.
  • he ovat alemmassa palkkaryhmässä kuin mihin ammattitaito oikeuttaisi
  • sähkö- ja vesimaksut kerätään käteen 20-30e/hlö/kk
  • esimerkiksi kaksiossa voi olla majoitettuna 18 henkilöä
  • osa työntekijöistä on majoitettu liiketilaan
  • he voivat työskennellä Suomessa yhtäjaksoisesti jopa kaksi vuotta ilman että he pääsisivät lomalle kotimaahansa perheidensä luo. He eivät uskalla lähteä, koska työnantaja uhkaa peruuttaa työluvat.

Onneksi nämä työntekijät ovat rohkaistuneet vuosien varrella niin, että he uskaltavat puhua karmeista hyväksikäytöistä ja osaavat vaatia oikeuksiaan.

Kaltoin kohdellut ulkomaalaiset työntekijät ovat avainasemassa saadaksemme harmaan talouden nitistetyksi ja työmarkkinat terveiksi. Meidän, jotka olemme tietoisia työntekijöiden oikeuksista tulee tukea ja auttaa heitä kaikin voimin ja viedä tällaiset tapaukset eri viranomaisten tietoisuuteen. Se on meidän oikeutemme ja velvollisuutemme.