Melkoisen erikoisen episodin keskiössä olin menneenä talvena. Erääseen asuntoon muutti asukkaat, vaikka sähkötyöt olivat maalarin silmällä katsoen varsin keskeneräiset. Asunnon sähköpääkeskuksesta pursui johtoja niin ettei suojakansi mahtunut kiinni ja virta oli kuitenkin kytketty. Jos olisin testannut sähkön toimivuutta, olisin maalailemassa taivaanrannan toisella puolella. Myöskään valokatkasijoiden suojakansia ei oltu laitettu paikoilleen, niistäkin olisi saanut rapsakat jytkyt.

 

Huolestuneena otin yhteyttä Helsingin rakennusvalvontavirastoon ja kerroin tilanteesta. Minä osasin varoa näitä suojaamattomia pistorasioita, mutta tiesivätkö muutaman päivän päästä muuttavat asukkaat uuden kotinsa vaaroista? Kävin sähköpostikeskusteluja rakennusvalvontaviranomaisten kanssa ja pian alkoikin työmaalla tapahtua.

 

Ilmapiiri työmaalla muuttui minua kohtaan epämiellyttäväksi ja tunsin oloni jopa hieman turvattomaksi. Työmaalta ilmoitettiin työnantajalleni, että minut on poistettava sieltä, koska olin tehnyt ilmiannon rakennusvalvontavirastoon. Työnantajani siirsikin minut toiselle työmaalle työturvallisuussyistä. Rakennusvalvontavirastosta oli vuodettu sähköpostini työmaalle, vaikka siellä hyvin tiedettiin, että työskentelen työmaalla ja saatan joutua ikävään asemaan,  jos huolestuneisuuteni tulisi työmaan tietoon. Minua on jäänyt kaivelemaan se, että rikkoiko rakennusvalvontavirasto julkisuusperiaatetta eli oliko sähköpostini julkista tietoa? Minun käsitykseni on, ettei niitä olisi saanut vuotaa työmaalle, koska siitä aiheutuisi minulle kohtuutonta haittaa, niinkuin koituikin. Myös työnantajani on joutunut hankaluuksiin tämän vuodon takia.

 

Varoituksena kaikille niille raksalla työskenteleville, jotka ajattelivat samoin kuin minä, että rakennusvalvontavirasto on niin sanotusti samalla puolella, ei oman kokemukseni perusteella pidä paikkaansa. Miksi sähköpostini vuodettiin työmaalle? Olivatko ne julkisia? Haluttiinko minut hiljentää, ettei mahdollisia valvonnallisia laiminlyöntejä tulisi enemmänkin esiin?