Toimeentulo

Kunnon työstä kunnon palkka. Johanna Elonen.

Kunnon työ – kunnon toimeentulo

Suomessa kunnioitetaan työtä. Työ on iso osa arkeamme ja elämäämme. Me haluamme tulla toimeen yhdellä kunnon työllä, pitää huolta itsestämme ja rakkaistamme, asua ja elää tässä maassa.

Kehityssuunta on huono. Kunnon työ on katoamassa. Vaikka yritysten yhteiskuntavastuusta puhutaan paljon enemmän kuin aikaisemmin, loputon voitontavoittelu pakottaa säästämään kustannuksissa.

Yritykset käyttävät alihankkijoita ja ulkoistavat toimintoja.

Ihmiset saavat huonosti palkattuja, epävarmoja ja suojelemattomia töitä. Lainsäädännön turvaamat vakiintuneet työsuhteet ja sosiaaliturva käyvät yhä harvinaisemmaksi

Hallitus nostaa kädet pystyyn.

Tavallinen työssäkäyvä – nykypäivän köyhä?

Tutkimustietojen mukaan tuhannet työssäkäyvät suomalaiset naiset ja miehet eivät tule toimeen palkallaan. Helsingissä yli kymmenen prosenttia toimeentulotuen saajista käy työssä ja osuus on kasvussa. Kun palkka ei riitä, lopputoimeentulo täytyy hakea sosiaalitoimistosta.

Näin käy monelle osa-aikatyöntekijälle ja pätkätyöntekijälle. Valitettavasti osa-aikatyö vielä usein kohdistuu matalapalkka-aloille.

Mutta näin käy myös ihmisille joille jää käteen kokopäivätyöstä vain 1500-1600 euroa kuukaudessa. He ovat työtä tekeviä köyhiä.

Yhdellä työllä pitää pärjätä

Kaikenlainen työn silppuaminen, pätkätyön tarjoaminen, työntekijöiden päivystäminen ja nöyryyttäminen on väärin. Pohjoismaisista työelämän standardeista täytyy pitää kiinni vaikka maailmalla kilpailu vie työelämän kehitystä huonompaan suuntaan.

Arvojen ja ideoiden kuuluu kulkea ihmisten mukana, ei kaupan mukana.

Ihmisten pitää saada kunnon työtä ja kunnon työstä kunnon palkkaa, sellaista josta on yhdessä sovittu. Sellaista jolla Suomessa pärjää.